VTI:s nationella bibliotekskatalog

Normalvy MARC-vy

Fungerar transportinformatik i praktiken? : 14 fallstudier i syfte att undvika misstag i framtiden Kronborg, Peter ; Lindkvist, Anders ; Schelin, Eva

Av: Medverkande(n): Serie: TFK rapport ; 2002:18Utgivningsinformation: Stockholm TFK - Institutet för transportforskning, 2002Beskrivning: 207 sISBN:
  • 918875250X
Ämnen: Bibl.nr: VTI P0341:2002-18Location: Abstrakt: Syftet med projektet har varit att utvärdera tillämpningar av ITS (transportinformatik) som har varit i drift i Sverige under några år. Kollektivtrafikinformation på terminaler och i realtid på hållplatser, variabla hastighetsrekommendationer på motorvägar och i tunnlar samt parkeringsledningssystem har studerats. Metodiken som använts är litteraturstudier, inventering och besiktning av utvalda studieobjekt, intervjuer samt en användarstudie med knappt 2000 svar. A och O för att lyckas med ITS-åtgärder är att systemen fungerar bra så att trafikanterna får tilltro till dem, bland annat genom att säkerställa att detektering och indataförsörjning fungerar, att operatörerna är kunniga och engagerade, att skyltar och displayer fungerar väl samt att den information som visas uppfattas som trovärdig och helst också förklaras för trafikanterna. En strukturerad upphandling av systemen borgar för detta. Slutsatserna av användarundersökningen är att elektronisk information i kollektivtrafiken är mycket uppskattad av trafikanterna, att tilltron till variabla hastighetsrekommendationer inte är så stor och användandet av parkeringsledningssystem i samband med parkering inte är så utbrett. En checklista har tagits fram som skall stötta organisationer i framtida införande av ITS-system.
Exemplartyp: Rapport, konferenser, monografier
Bestånd
Aktuellt bibliotek Hyllsignatur Status Förfallodatum Streckkod
Statens väg- och transportforskningsinstitut Tillgänglig

Syftet med projektet har varit att utvärdera tillämpningar av ITS (transportinformatik) som har varit i drift i Sverige under några år. Kollektivtrafikinformation på terminaler och i realtid på hållplatser, variabla hastighetsrekommendationer på motorvägar och i tunnlar samt parkeringsledningssystem har studerats. Metodiken som använts är litteraturstudier, inventering och besiktning av utvalda studieobjekt, intervjuer samt en användarstudie med knappt 2000 svar. A och O för att lyckas med ITS-åtgärder är att systemen fungerar bra så att trafikanterna får tilltro till dem, bland annat genom att säkerställa att detektering och indataförsörjning fungerar, att operatörerna är kunniga och engagerade, att skyltar och displayer fungerar väl samt att den information som visas uppfattas som trovärdig och helst också förklaras för trafikanterna. En strukturerad upphandling av systemen borgar för detta. Slutsatserna av användarundersökningen är att elektronisk information i kollektivtrafiken är mycket uppskattad av trafikanterna, att tilltron till variabla hastighetsrekommendationer inte är så stor och användandet av parkeringsledningssystem i samband med parkering inte är så utbrett. En checklista har tagits fram som skall stötta organisationer i framtida införande av ITS-system.

Teknik från Koha