The VTI National Transport Library Catalogue

Normal view MARC view

Risk : om kvinnors erfarenhet och fysisk planering Andersson, Birgitta

By: Publication details: Linköping Linköpings universitet. Centrum för kommunstrategiska studier, 2005Description: 101 sISBN:
  • 9185299863
Subject(s): Online resources: Bibl.nr: VTI 2005.0619Location: Abstract: Transportpolitiska beslut påverkar kvinnor och män på olika sätt liksom den fysiska planeringen skapar skilda möjligheter och begränsningar för hur kvinnor och män kan leva sina vardagsliv. Att bedriva könsmedveten forskning handlar om att analysera innebörden, vikten och konsekvensen av kön inom olika områden i samhället. Syftet med denna rapport är att bidra till en vidare förståelse för hur kön hänger samman med transporter och fysisk planering. Livets alla områden ska präglas av jämställdhet men denna målsättning kräver kunskap, insikt och medvetenhet. Genusvetenskaplig forskning är förutsättningen för att börja ställa nya frågor, konstruera andra problemformuleringar, samt finna nya lösningar. Denna skrift visar att det finns erfarenhet, metoder och kunskaper att använda. Ingen verksamhet behöver uppfinna hjulet igen utan kan i stället ta till vara vad som redan finns och med hjälp av detta utveckla sitt arbete i riktning mot jämställda transporter och fysisk planering.
Item type: Reports, conferences, monographs
Holdings
Current library Call number Status Date due Barcode
Statens väg- och transportforskningsinstitut Available

Transportpolitiska beslut påverkar kvinnor och män på olika sätt liksom den fysiska planeringen skapar skilda möjligheter och begränsningar för hur kvinnor och män kan leva sina vardagsliv. Att bedriva könsmedveten forskning handlar om att analysera innebörden, vikten och konsekvensen av kön inom olika områden i samhället. Syftet med denna rapport är att bidra till en vidare förståelse för hur kön hänger samman med transporter och fysisk planering. Livets alla områden ska präglas av jämställdhet men denna målsättning kräver kunskap, insikt och medvetenhet. Genusvetenskaplig forskning är förutsättningen för att börja ställa nya frågor, konstruera andra problemformuleringar, samt finna nya lösningar. Denna skrift visar att det finns erfarenhet, metoder och kunskaper att använda. Ingen verksamhet behöver uppfinna hjulet igen utan kan i stället ta till vara vad som redan finns och med hjälp av detta utveckla sitt arbete i riktning mot jämställda transporter och fysisk planering.

Powered by Koha