Välkommen till Transportbibliotekets katalog

Normalvy MARC-vy

Bilstödet och förmedlingsprocessen för barn med funktionshinder : fick familjen den anpassning av bilen som barnet behövde? Falkmer, Torbjörn

Av: Utgivningsinformation: Linköping Hälsouniversitetet i Linköping. Institutionen för klinisk och experimentell medicin, IKE, 2009Beskrivning: 74 sÄmnen: Onlineresurser: Abstrakt: Bilstöd är ett ekonomiskt bidrag från Försäkringskassan för personer med funktionsnedsättningar. Denna studie fokuserar på bilstödsgrupp 5: Personer som har barn med funktionsnedsättning. Vi varken känner kundens (dvs. barnets och familjens) behov eller vet hur processen har fungerat eftersom inga tidigare utvärderingar gjorts. Framtagande av dessa data bidrar till att säkerställa att de transportpolitiska delmålen: tillgänglighet, trafiksäkerhet och transportkvalitet garanteras för de barn som måste transporteras i anpassade fordon. Som en del i denna frågeställning är naturligtvis barnens och föräldrarnas egna värderingar av hur bilstöd har påverkat mobilitet och delaktighet. Inledningsvis genomfördes en inventering av bilstöd de senaste 10 åren syftade till att ge en bild av: - för vilka barn man anpassat, - vad man anpassat, - kostnaden för det - tiden det tagit. Vidare studerades uppfattningar om bilstödsprocessen hos de föräldrar som ansökt och fått beviljat bilstöd. De specifika frågeställningarna var: - Hur uppfattar föräldrarna informationen, samverkan, handläggningstiden och stödet från Försäkringskassan, habiliteringen samt andra instanser kring att söka bilstöd? - På vilket sätt uppfattar föräldrarna att de har varit delaktiga i processen att söka bilstöd? - Vilket resultat har det blivit av anpassningen? - Om man har överklagat beslutet, hur har det fungerat? Ytterligare ett syfte var att ta reda på om uppfattningarna skiljer sig åt mellan föräldrar till barn med rörelsehinder och föräldrar till barn med annan funktionsnedsättning än rörelsehinder. Slutligen var syftet att: - beskriva hur bilstöd/bilanpassning har påverkat delaktigheten för barn med funktionsnedsättningar.
Exemplartyp: Rapport, konferenser, monografier
Inga fysiska exemplar för denna post

Bilstöd är ett ekonomiskt bidrag från Försäkringskassan för personer med funktionsnedsättningar. Denna studie fokuserar på bilstödsgrupp 5: Personer som har barn med funktionsnedsättning. Vi varken känner kundens (dvs. barnets och familjens) behov eller vet hur processen har fungerat eftersom inga tidigare utvärderingar gjorts. Framtagande av dessa data bidrar till att säkerställa att de transportpolitiska delmålen: tillgänglighet, trafiksäkerhet och transportkvalitet garanteras för de barn som måste transporteras i anpassade fordon. Som en del i denna frågeställning är naturligtvis barnens och föräldrarnas egna värderingar av hur bilstöd har påverkat mobilitet och delaktighet. Inledningsvis genomfördes en inventering av bilstöd de senaste 10 åren syftade till att ge en bild av: - för vilka barn man anpassat, - vad man anpassat, - kostnaden för det - tiden det tagit. Vidare studerades uppfattningar om bilstödsprocessen hos de föräldrar som ansökt och fått beviljat bilstöd. De specifika frågeställningarna var: - Hur uppfattar föräldrarna informationen, samverkan, handläggningstiden och stödet från Försäkringskassan, habiliteringen samt andra instanser kring att söka bilstöd? - På vilket sätt uppfattar föräldrarna att de har varit delaktiga i processen att söka bilstöd? - Vilket resultat har det blivit av anpassningen? - Om man har överklagat beslutet, hur har det fungerat? Ytterligare ett syfte var att ta reda på om uppfattningarna skiljer sig åt mellan föräldrar till barn med rörelsehinder och föräldrar till barn med annan funktionsnedsättning än rörelsehinder. Slutligen var syftet att: - beskriva hur bilstöd/bilanpassning har påverkat delaktigheten för barn med funktionsnedsättningar.