Välkommen till Transportbibliotekets katalog

Normalvy MARC-vy

Anpassning av transportinfrastrukturen som ett bidrag till en fungerande grön infrastruktur : planera, bygga och sköta Sjölund, Anders ; Bergkvist, Johan ; Rundcrantz, Kristina ; Lundin, Ulrika

Av: Medverkande: Serie: Publikation ; 2016:133Utgivningsinformation: Borlänge Trafikverket, 2016Beskrivning: 32 sISBN:
  • 9789177250142
Ämnen: Onlineresurser: Abstrakt: Trafikverket har under lång tid arbetat med vad som senare har kommit att kallas grön infrastruktur. Arbetet påbörjades redan inom Vägverket och Banverket och har därefter fortsatt inom Trafikverket. Grön infrastruktur definieras av Naturvårdsverket som ”Ett ekologiskt funktionellt nätverk av livsmiljöer och strukturer, naturområden samt anlagda element som utformas, brukas och förvaltas på ett sätt så att biologisk mångfald bevaras och för samhället viktiga ekosystemtjänster främjas i hela landskapet”. Grön infrastruktur omfattar därför infrastrukturens hela påverkan på natur. Infrastrukturernas påverkan på landskap (natur- och kulturmiljö) är ett snabbt växande kunskapsfält. Trafikverket utvecklar kunskapen om infrastrukturernas landskapspåverkan genom nationell och internationell samverkan med universitet och myndigheter. Kunskaps- och metodutvecklingen har tillsammans med internt arbete för att kvalitetssäkra och styra arbetet lett fram till en förvaltningsmodell för landskapsanpassning som gör det möjligt att följa upp både den positiva och negativa påverkan som byggande och skötsel av väg- och järnvägsanläggningar ger upphov till. Detta gör det också möjligt att bevara, utveckla och stärka landskapets gröna infrastruktur i framtiden.
Exemplartyp: Rapport, konferenser, monografier
Inga fysiska exemplar för denna post

Trafikverket har under lång tid arbetat med vad som senare har kommit att kallas grön infrastruktur. Arbetet påbörjades redan inom Vägverket och Banverket och har därefter fortsatt inom Trafikverket. Grön infrastruktur definieras av Naturvårdsverket som ”Ett ekologiskt funktionellt nätverk av livsmiljöer och strukturer, naturområden samt anlagda element som utformas, brukas och förvaltas på ett sätt så att biologisk mångfald bevaras och för samhället viktiga ekosystemtjänster främjas i hela landskapet”. Grön infrastruktur omfattar därför infrastrukturens hela påverkan på natur. Infrastrukturernas påverkan på landskap (natur- och kulturmiljö) är ett snabbt växande kunskapsfält. Trafikverket utvecklar kunskapen om infrastrukturernas landskapspåverkan genom nationell och internationell samverkan med universitet och myndigheter. Kunskaps- och metodutvecklingen har tillsammans med internt arbete för att kvalitetssäkra och styra arbetet lett fram till en förvaltningsmodell för landskapsanpassning som gör det möjligt att följa upp både den positiva och negativa påverkan som byggande och skötsel av väg- och järnvägsanläggningar ger upphov till. Detta gör det också möjligt att bevara, utveckla och stärka landskapets gröna infrastruktur i framtiden.