Välkommen till Transportbibliotekets katalog

Normalvy MARC-vy

Verklighetslabb digital järnväg : förmåga för ökad digitalisering och hållbarhet

Av: Medverkande: Serie: Trafikverket. Publikation ; 2019:210Utgivningsinformation: Luleå : Trafikverket, 2019Beskrivning: 29 sISBN:
  • 9789177255581
Ämnen: Onlineresurser: Abstrakt: Denna rapport sammanfattar projektet Verklighetslabb digital järnväg (VDJ). Projektets mål är att öppna Trafikverkets kärnverksamhet inom järnväg för utveckling och demonstration av digitala informationslösningar som testas av utförare och slutanvändare. Projektet är huvudsakligen finansierat av Vinnova och Trafikverket. Genomförandet sker inom ramen för Trafikverkets huvudprocess ”Forska och ta fram innovation” och i enlighet med Trafikverkets projektmodell. Projektet genomförs i nära samverkan med projektet ePilot vid Järnvägstekniskt centrum (JVTC). En huvudsaklig projektstrategi är att hantera prioriterade intressentbehov genom olika initiativ för att öka Trafikverkets förmåga att bidra till projektmålet. Resultaten från projektet kan sammanfattas i regelverk, organisation, roller och teknik som bidrar till Trafikverkets förmåga att uppnå projektmålen. Exempel på resultat är arbetssätt och verktyg för upprättande och aktiv förvaltning av ett mer dynamiskt regelverk som tydliggör behov av innovation samt konkretisering av den digitala teknikens tillämpning för att stärka branschens förmåga. Även fysisk och digital anläggning samt it-lösningar för branschsamverkan i genomförandet av utvecklings- och demonstrationsprojekt har etablerats. Projektet har också tagit fram förslag på avtal avseende informationshantering mellan Trafikverket och externa parter. Den framtida organisationen för VDJ kommer huvudsakligen att baseras på informella och formella kompetensnätverk, både inom Trafikverket och externt. Arbetssättet baseras på existerande processer relaterade till forskning och innovation, provverksamhet samt utveckling av system och komponenter. För att möjliggöra en löpande verksamhet inom VDJ vid Trafikverket så bör följande delar etableras: • En plattform för att ta emot, lagra, analysera och tillhandahålla stora mängder branschinformation. Denna plattform bör kunna användas under skedena utveckling, test och löpande verksamhet. • Standardiserade avtal med operatörer och systemleverantörer avseende hantering av anläggningsrelaterad information. Detta för att stötta demonstration, test och tillämpning av fordonsbaserade lösningar för övervakning av anläggningen. • Anpassning av underhållskontrakt för att stötta utveckling och demonstration på stråknivå. Detta som ett komplement till dagens möjlighet för forsknings- och innovationsprojekt att använda ÄTA (ändring, tillägg och avgående arbeten) i underhållskontrakten. • Vidareutveckling av implementerade arbetssätt och verktyg för att identifiera funktioner att tillståndsövervaka så att de även uppfyller krav avseende trafiksäkerhet inom järnväg. Detta för att stötta en mer aktiv förvaltning av dynamiska underhållsprogram och strategier samt identifieringen av behovsbaserade lösningar för övervakning av anläggningen.
Exemplartyp: Rapport, konferenser, monografier
Inga fysiska exemplar för denna post

Denna rapport sammanfattar projektet Verklighetslabb digital järnväg (VDJ). Projektets mål är att öppna Trafikverkets kärnverksamhet inom järnväg för utveckling och demonstration av digitala informationslösningar som testas av utförare och slutanvändare. Projektet är huvudsakligen finansierat av Vinnova och Trafikverket. Genomförandet sker inom ramen för Trafikverkets huvudprocess ”Forska och ta fram innovation” och i enlighet med Trafikverkets projektmodell. Projektet genomförs i nära samverkan med projektet ePilot vid Järnvägstekniskt centrum (JVTC). En huvudsaklig projektstrategi är att hantera prioriterade intressentbehov genom olika initiativ för att öka Trafikverkets förmåga att bidra till projektmålet. Resultaten från projektet kan sammanfattas i regelverk, organisation, roller och teknik som bidrar till Trafikverkets förmåga att uppnå projektmålen. Exempel på resultat är arbetssätt och verktyg för upprättande och aktiv förvaltning av ett mer dynamiskt regelverk som tydliggör behov av innovation samt konkretisering av den digitala teknikens tillämpning för att stärka branschens förmåga. Även fysisk och digital anläggning samt it-lösningar för branschsamverkan i genomförandet av utvecklings- och demonstrationsprojekt har etablerats. Projektet har också tagit fram förslag på avtal avseende informationshantering mellan Trafikverket och externa parter. Den framtida organisationen för VDJ kommer huvudsakligen att baseras på informella och formella kompetensnätverk, både inom Trafikverket och externt. Arbetssättet baseras på existerande processer relaterade till forskning och innovation, provverksamhet samt utveckling av system och komponenter. För att möjliggöra en löpande verksamhet inom VDJ vid Trafikverket så bör följande delar etableras: • En plattform för att ta emot, lagra, analysera och tillhandahålla stora mängder branschinformation. Denna plattform bör kunna användas under skedena utveckling, test och löpande verksamhet. • Standardiserade avtal med operatörer och systemleverantörer avseende hantering av anläggningsrelaterad information. Detta för att stötta demonstration, test och tillämpning av fordonsbaserade lösningar för övervakning av anläggningen. • Anpassning av underhållskontrakt för att stötta utveckling och demonstration på stråknivå. Detta som ett komplement till dagens möjlighet för forsknings- och innovationsprojekt att använda ÄTA (ändring, tillägg och avgående arbeten) i underhållskontrakten. • Vidareutveckling av implementerade arbetssätt och verktyg för att identifiera funktioner att tillståndsövervaka så att de även uppfyller krav avseende trafiksäkerhet inom järnväg. Detta för att stötta en mer aktiv förvaltning av dynamiska underhållsprogram och strategier samt identifieringen av behovsbaserade lösningar för övervakning av anläggningen.