Välkommen till Transportbibliotekets katalog

Normalvy MARC-vy

Handbok för godstransporter i den goda staden

Medverkande: Språk: Svenska Serie: Trafikverket. Publikation ; 2021:190Utgivningsinformation: Borlänge : Trafikverket, 2021Beskrivning: 64 sISBN:
  • 9789177259541
Ämnen: Onlineresurser: Sammanfattning: Reviderad version av "Handbok för godstransporter i den goda staden : verktyg för pålitliga och hållbara transporter" av Bohlin, Martina m.fl. utg. av Sveriges Kommuner och Landsting, 2011Sammanfattning: Behovet av väl fungerande godstransporter blir allt större i takt med samhällets utveckling. Godstransporter är en förutsättning för att samhället och handeln ska fungera. Samtidigt ger godstransporter negativa effekter på klimat och stadsmiljö genom trängsel, luftföroreningar, buller och trafiksäkerhetsrisker. Förändrande konsumtions- och etableringsmönster, med tillhörande problem och innovationer innebär nya utmaningar för att bygga och utveckla trygga, trafiksäkra, hållbara och effektiva transportlösningar. Samhällets transporter är under ständig utveckling där lösningar på väg, vatten, spår och i luft prövas och utvärderas. Exempel på lösningar som undersöks finns inom allt från drönartransporter med medicin, samlastning av gods, till transporter av avfall på vatten istället för väg. Det finns många aktörer vilkas insatser påverkar godstransporternas effektivitet, tillgänglighet och påverkan på miljö och hälsa. Det är därför viktigt att berörda aktörer samverkar på det lokala planet. Kommunens breda ansvar gör kommunen till den mest naturliga ledaren för ett sådant samarbete. Kommunen svarar bl.a. för frågor som rör näringslivsutveckling, detaljplaner, bygglov, trafikplanering, trafikföreskrifter och gatuutformning. Transportörerna svarar för att leverera rätt varor till rätt plats i rätt tid, men även för att detta sker på ett miljöriktigt och trafiksäkert sätt i överensstämmelse med gällande regler. Fastighetsägarna svarar för att anpassa och underhålla sina fastigheter så att de fungerar för de verksamheter som bedrivs. Näringsidkarna svarar för de kundkrav som riktas mot leverantörer av varor. För att underlätta samverkan mellan berörda aktörer utvecklades ett arbetssätt av dåvarande SKL 2011, som resulterade i denna handbok. Handbokens arbetssätt resulterade i en kommunikationsplattform där kommuner och näringsliv kan mötas och diskutera de problem som rör godstransporter i staden samt tillsammans skapa en åtgärdsplan. Handboken är ett av flera verktyg som kommunen kan använda som stöd i arbetet med att skapa ett mer hållbart transportsystem.
Exemplartyp: Rapport, konferenser, monografier
Inga fysiska exemplar för denna post

Reviderad version av "Handbok för godstransporter i den goda staden : verktyg för pålitliga och hållbara transporter" av Bohlin, Martina m.fl. utg. av Sveriges Kommuner och Landsting, 2011

Behovet av väl fungerande godstransporter blir allt större i takt med samhällets utveckling. Godstransporter är en förutsättning för att samhället och handeln ska fungera. Samtidigt ger godstransporter negativa effekter på klimat och stadsmiljö genom trängsel, luftföroreningar, buller och trafiksäkerhetsrisker. Förändrande konsumtions- och etableringsmönster, med tillhörande problem och innovationer innebär nya utmaningar för att bygga och utveckla trygga, trafiksäkra, hållbara och effektiva transportlösningar. Samhällets transporter är under ständig utveckling där lösningar på väg, vatten, spår och i luft prövas och utvärderas. Exempel på lösningar som undersöks finns inom allt från drönartransporter med medicin, samlastning av gods, till transporter av avfall på vatten istället för väg. Det finns många aktörer vilkas insatser påverkar godstransporternas effektivitet, tillgänglighet och påverkan på miljö och hälsa. Det är därför viktigt att berörda aktörer samverkar på det lokala planet. Kommunens breda ansvar gör kommunen till den mest naturliga ledaren för ett sådant samarbete. Kommunen svarar bl.a. för frågor som rör näringslivsutveckling, detaljplaner, bygglov, trafikplanering, trafikföreskrifter och gatuutformning. Transportörerna svarar för att leverera rätt varor till rätt plats i rätt tid, men även för att detta sker på ett miljöriktigt och trafiksäkert sätt i överensstämmelse med gällande regler. Fastighetsägarna svarar för att anpassa och underhålla sina fastigheter så att de fungerar för de verksamheter som bedrivs. Näringsidkarna svarar för de kundkrav som riktas mot leverantörer av varor. För att underlätta samverkan mellan berörda aktörer utvecklades ett arbetssätt av dåvarande SKL 2011, som resulterade i denna handbok. Handbokens arbetssätt resulterade i en kommunikationsplattform där kommuner och näringsliv kan mötas och diskutera de problem som rör godstransporter i staden samt tillsammans skapa en åtgärdsplan. Handboken är ett av flera verktyg som kommunen kan använda som stöd i arbetet med att skapa ett mer hållbart transportsystem.