Välkommen till Transportbibliotekets katalog

Normalvy MARC-vy

Förändrad brandsäkerhet i garage & parkeringshus när fordonsflottan förändras : analys och förslag på kostnadseffektiva åtgärder

Av: Medverkande: Serie: SBUF ; 14286Utgivningsinformation: [Stockholm] : SBUF – Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, 2025Beskrivning: 71 sAnnan titel:
  • Förändrad brandsäkerhet i garage och p-hus när fordonsflottan förändras
Ämnen: Onlineresurser: Sammanfattning: Projektet tar sin utgångspunkt i fordonsflottan samt byggreglerna från 1970-talet och framåt. En detaljerad genomgång av byggregler visar att ingen större förändring av byggregler har skett under studerad tidsperiod. Studeras däremot fordonsflottans förändring konstateras att fordonen har blivit större, tyngre och innehåller mer brännbart material, huvudsakligen plast. Det har också introducerats nya drivmedel primärt i form av elfordon men också fordon som drivs av vätgas. I tillägg till detta har våra parkeringshus mer och mer blivit inkorporerade i annan verksamhet och vi bygger nu mobilitetshus istället för rena parkeringshus. Trygghetsaspekten har blivit viktigare med öppenhet och överblickbarhet som följd. Även, för parkeringshus, nya byggmaterial såsom trä återfinns i vissa objekt. Parkeringshus och garage innehåller också en väldigt intressant aspekt utifrån ett riskperspektiv – risken åker in och ut varje dag! Förändringar i fordonsflottan påverkar därför både befintliga garage och parkeringshus och nya. I referenslitteratur ses att i början av studerad tidsperiod förväntades en bilbrand inte att sprida mellan parkerade fordon i ett öppet parkeringshus (minst 1/3 av väggytan är öppen och öppningar finns på motstående väggar) medan vi utifrån dagens händelser kan se att omfattande brandspridning kan ske. Sammantaget har således stora förändringar skett som påverkar både nya och gamla garage och parkeringshus. Detta utan att våra direkt brandrelaterade krav i byggreglerna har förändrats. Simuleringar genomfördes för att kvantifiera skillnaden i brandens effektutveckling och hur den kan sprida sig mellan fordon både för ett parkeringshus med enbart äldre fordon samt i ett parkeringshus med enbart nyare fordon.
Exemplartyp: Rapport, konferenser, monografier
Inga fysiska exemplar för denna post

Projektet tar sin utgångspunkt i fordonsflottan samt byggreglerna från 1970-talet och framåt. En detaljerad genomgång av byggregler visar att ingen större förändring av byggregler har skett under studerad tidsperiod. Studeras däremot fordonsflottans förändring konstateras att fordonen har blivit större, tyngre och innehåller mer brännbart material, huvudsakligen plast. Det har också introducerats nya drivmedel primärt i form av elfordon men också fordon som drivs av vätgas. I tillägg till detta har våra parkeringshus mer och mer blivit inkorporerade i annan verksamhet och vi bygger nu mobilitetshus istället för rena parkeringshus. Trygghetsaspekten har blivit viktigare med öppenhet och överblickbarhet som följd. Även, för parkeringshus, nya byggmaterial såsom trä återfinns i vissa objekt. Parkeringshus och garage innehåller också en väldigt intressant aspekt utifrån ett riskperspektiv – risken åker in och ut varje dag! Förändringar i fordonsflottan påverkar därför både befintliga garage och parkeringshus och nya. I referenslitteratur ses att i början av studerad tidsperiod förväntades en bilbrand inte att sprida mellan parkerade fordon i ett öppet parkeringshus (minst 1/3 av väggytan är öppen och öppningar finns på motstående väggar) medan vi utifrån dagens händelser kan se att omfattande brandspridning kan ske. Sammantaget har således stora förändringar skett som påverkar både nya och gamla garage och parkeringshus. Detta utan att våra direkt brandrelaterade krav i byggreglerna har förändrats. Simuleringar genomfördes för att kvantifiera skillnaden i brandens effektutveckling och hur den kan sprida sig mellan fordon både för ett parkeringshus med enbart äldre fordon samt i ett parkeringshus med enbart nyare fordon.